Spoření na stáří nově - dlouhodobý investiční produkt

Spoření na stáří nově - dlouhodobý investiční produkt

O tom, že bez vlastních úspor se v důchodu neobejdeme, už bylo napsáno mnoho. Většina z nás, kteří si na stáří šetříme, využíváme buď penzijní spoření nebo doplňkové penzijní spoření. Teď v rámci důchodové reformy ministerstvo financí nově navrhuje další možnost - tvz. dlouhodobý investiční produkt (DIP). Na to, jak by měl fungovat, se teď podíváme.

Spoření na důchod dosud

Dosud existují tyto penzijní produkty, ze kterých plynou daňové odpočty a na které vám může přispívat zaměstnavatel. K prvním dvěma stát navíc poskytuje příspěvky:

- penzijní připojištění

- doplňkové penzijní spoření

- životní pojištění

 

Nově od roku 2024

Pokud bude schválena úprava zákona, přibyde v příštím roce ještě čtvrtá možnost - dlouhodobý investiční produkt. Bude se jednat o spoření do akcií, dluhopisů nebo podílových fondů. Není to vlastně nic nového, je to pouze souhrnný název pro finanční produkty, které nabízejí třeba banky, investiční společnosti nebo obchodníci s cennými papíry. Rozdíl bude v tom, že při splnění daných podmínek budete moci svoje investice daňově zvýhodnit. O jaké podmínky se jedná?

Podmínky daňového zvýhodnění

Každý rok si budete moci odečíst od daňového základu částku až 48.000 Kč, a to v součtu za všechny daňově uznatelné produkty. Zaměstnavatel si bude moci dát do nákladů částky, které vám bude přispívat na tyto produkty, a to do výše 50.000 Kč. To vše za podmínky, že DIP je sjednán alespoň na 10 let a peníze si vyberete nejdříve v 60 letech. Pokud byste toto nedodrželi, museli byste pak státu daňovou úsporu vracet. A pak je tu ještě jedna podstatná daňová výhoda oproti spoření v penzijních fondech. Pokud si totiž v DIPu po 60.roce života vyberete celé úspory jednorázově, výnos nedaníte. Oproti tomu - abyste se vyhnuli zdanění výnosů v penzijních fondech, musíte si nastavit minimálně desetiletou průběžnou výplatu.

Dlouhodobým investičním produktem se tedy rozšíří nabídka možností, jak se připravit na stáří. Což nebude úplně snadné, vzhledem k tomu, že v tuzemsku mají střadatelé většinou dost konzervativní postoj. Tato novinka v podobě DIPu bude zajímavým řešením pro ty, kdo se investování nebojí a chápou, že samotným spořením si na důchod příliš nevydělají.

Pokud vás k danému tématu cokoliv zajímá, nebojte se zeptat. Využít můžete třeba kontaktní formulář na mém webu.

 

 

Hana Rybová
Autor: Hana Rybová

 

V oblasti financí pracuji více než 25 let.

Nezávislé finanční poradenství je to, co mi dává smysl. 

Začtěte se do článků v tomto webu a pokud Vás cokoliv zajímá, nebojte se mě zeptat :-)

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení